CIASTO LODOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Każdy z nas lubi słodkości!!! Lecz kiedy temperatura za oknem nie nastraja na domowe wypieki i godziny spędzane przy włączonym piekarniku… Proponujemy wypróbować deser lodowy, ktory doskonale sprawdzi się w te upalne dni.

20140710_180818~2 20140711_132734~3 Składniki:

  • 1 x 900ml lodów waniliowych (np. Carte D’Or)
  • 1 x 900ml lodów truskawkowych (np. Carte D’Or)
  • 150g drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekana czekolada deserowa
  • 1 x 500ml lodów czekoladowych (np. Haagen-Dazs Belgian chocolate)

Przepis na polewę znajdziesz tutaj.

Sposób przygotowania:

  1.  Lody waniliowe wyjmij z zamrażarki aby delikatnie je rozmrozić. W między czasie formę 12 cm x 26 cm, głęboką na 7 cm wyłóż folia streczową tak aby jej nadmiar wystawał ponad blachę.
  2. Przełóż lody do formy i wyrównaj metalową łyżka. Posyp połową drobinek czekolady. Umieść w zamrażalniku na 30 minut. Wyjmij lody truskawkowe z lodówki aby powtórzyć czynności.
  3. Miekkie już lody truskawkowe rozprowadź po całej formie, posyp czekoladą i włóz do zamrażalnika na 30 min. Lody czekoladowe już sie rozmrażają.
  4. Rozprowadź lody czkoladowe na drobinkach czkolady. Włóż formę z powrotem do zamrażalnika i pozostaw na przynajmniej 3 godziny.
  5. W między czasie przygotuj polewę. Przepis znajdzesz tutaj.
  6. Kiedy ciasto będzie już dobrze zmrożone wyjmj je z zamrażalki, odwróć do góry nogami, zdejmij formę i usuń folię streczową.
  7. Pokryj całe ciasto polewą czkoladową używając noża do wygładzania tortów. Odłóz do zamrażalnika na przynajmniej 30 minut.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s