Pesto

Ten zielony – choć czasem spotykam inne kolory – sos pochodzi z Ligurii we Włoszech. Jest zielony gdyż jego podstawą jest bazylia choć jadłam również pesto z oliwek i suszonych pomidorów. Pozostałe składniki to orzeszki piniowe (koniecznie – żadne inne!), czosnek, oliwa i parmezan. Tradycyjnie pesto przygotowuje się w marmurowym moździerzu choć można też rozdrobnić wszystkie składniki w blenderze. Najpierw rozgniata się czosnek, bazylię i orzeszki piniowe a później oliwę i tarty parmezan. Sól i pieprz do smaku. Orzeszki dobrze na chwilę wyprażyć na gorącej patelni dzięki czemu będą jeszcze intensywniej pachniały.

Doskonale nadaje się do makaronu, sera żółtego, tart albo po prostu jako dodatek do chleba.

Pamiętaj, że po schłodzeniu pesto zgęstnieje, dlatego lepiej przygotować odrobinę rzadsze.

Można przechowywać je w lodówce w zamkniętym słoiku przez kilka dni.

Pesto można także kupić w sklepach w małych słoiczkach, ale jego skład i smak daleko odbiega od tego zrobionego wlasnoręcznie ze świeżej bazylii.

Tutaj znajdziesz przepis jak samodzielnie przygotować pesto. Smacznego!

One thought on “Pesto

  1. Pingback: PESTO « 2 diet or not 2 diet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s