Tagliatelle – klasyczny włoski makaron w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Tagliatelle podaje się zwykle z sosami.
Sos, który proponuje dzisiaj, z prosciutto i szparagami jest super szybki, prosty i do tego smaczny. Polecam 🙂
Składniki:
- 500g szparagów
- 4 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 młode cebulki, pokrojone
- 60 g prosciutto, pokrojone w paseczki
- 150g śmietany 18%
- Sól i pieprz
- 500g makaronu tagliatelle
- Starty pasmesan
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron w dużym garnku.
- W między czasie pokrój szparagi na 3 centymetrowe kawałki. Rozgrzej masło i oliwę na patelni, dadaj młodą cebulkę, podsmarzaj przez 2 minuty, dodaj prosciutto. Po nastepnych 2 minutach dodaj szparagi i gotuj 5 minut, aż szparagi zmiękną. Na sam koniec wrzuć śmietanę, dopraowadz do wrzenia i przypraw do smaku.
Bon Appétit!