MAKARON TAGLIATELLE ZE SZPARAGAMI I PROSCIUTTO

Tagliatelle – klasyczny włoski makaron w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Tagliatelle podaje się zwykle z sosami.

Sos, który proponuje dzisiaj, z prosciutto i szparagami jest super szybki, prosty i do tego smaczny. Polecam 🙂

Składniki:

  • 500g szparagów
  • 4 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 młode cebulki, pokrojone
  • 60 g prosciutto, pokrojone w paseczki
  • 150g śmietany 18%
  • Sól i pieprz
  • 500g makaronu tagliatelle
  • Starty pasmesan

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron w dużym garnku.
  2. W między czasie pokrój szparagi na 3 centymetrowe kawałki. Rozgrzej masło i oliwę na patelni, dadaj młodą cebulkę, podsmarzaj przez 2 minuty, dodaj prosciutto. Po nastepnych 2 minutach dodaj szparagi i gotuj 5 minut, aż szparagi zmiękną. Na sam koniec wrzuć śmietanę, dopraowadz do wrzenia i przypraw do smaku.

Bon Appétit!   

Leave a comment