Pyszne i proste bułeczki drożdżowe doskonale nadają się zarówno do kanapek, jak i dodatek do warzywnych zup. Świetnie samkują na ciepło i na gorąco, z samym masłem lub na “bogato” – z waszymi ulubionymi dodatkami.
Przepis przypomina kształtem i sposobem ułożenia na blasze bułeczki z mięsnym nadzieniem, ale jest to coś zupełnie nowego. Puszyste i delikatne, po wyjęciu z pieca chrupiące. Sporóbujcie koniecznie:)
Składniki:
na rozczyn
- 40 gram drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki
na ciasto
- 500 gram mąki
- 1 jajo
- 3/4 szklanki mleka
- 50 gram masła
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników przygotuj rozczyn. Pamiętaj aby mleko było ciepłe (nie gorące). Pozostaw do wyrośnięcia.
- Makę wysyp na stolnicę, uformuj stożek i dodaj pozostałe składniki (wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej). Na koniec dodaj wyrośnięte drożdże.
- Zagnieć ciasto. Formuj bułeczki i wyłóż je dość blisko siebie na blasze wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) na około 30 minut.