BUŁECZKI DROŻDŻOWE

Pyszne i proste bułeczki drożdżowe doskonale nadają się zarówno do kanapek, jak i dodatek do warzywnych zup. Świetnie samkują na ciepło i na gorąco, z samym masłem lub na “bogato” – z waszymi ulubionymi dodatkami.

Przepis przypomina kształtem i sposobem ułożenia na blasze bułeczki z mięsnym nadzieniem, ale jest to coś zupełnie nowego. Puszyste i delikatne, po wyjęciu z pieca chrupiące. Sporóbujcie koniecznie:)

bułki drożdżowe

Składniki:

na rozczyn

  • 40 gram drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki

na ciasto

  • 500 gram mąki
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 gram masła
  • 1  łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników przygotuj rozczyn. Pamiętaj aby mleko było ciepłe (nie gorące). Pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Makę wysyp na stolnicę, uformuj stożek i dodaj pozostałe składniki (wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej). Na koniec dodaj wyrośnięte drożdże.
  3. Zagnieć ciasto. Formuj bułeczki i wyłóż je dość blisko siebie na blasze wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia.
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) na około 30 minut.

Smacznego:)

Leave a comment